środa, 5 października 2016

placki z cukinii



 Placki z cukinii z sosem jogurtowo- koperkowym 




To nie będzie pierwszy post o przygotowaniu posiłków na blogu. Jednak od teraz będą pojawiać się o wiele częściej. Obiecuje! Chłopak- kucharz i to jeszcze jaki! Choć na gotowanie w domu rzadko ma czas, to zawsze poradzi dobrym przepisem. Nauczyłam się zawsze pytać jego o radę zanim spojrzę w książkę kucharską lub w internet.
Dzięki niemu nauczyłam się gotować i mieszać różne składniki ze sobą. Nawet się czasem dziwie, że kiedyś nie lubiłam spędzać czasu w kuchni. Przecież gotowanie jest takie proste! Wystarczą chęci i odrobina czasu.
Staram się zdrowo odżywiać i zwracać uwagę na to co jem, lecz  zdarza się też tak, że nawet kilka razy w miesiącu podchodzę do 'diety' i cały czas powtarzam, że od jutra zacznę. Słyszeliście to już kiedyś? 
Jednak, kiedy się zmobilizuje i poświecę trochę czasu na przygotowanie posiłków, wtedy idzie znacznie lepiej. Nie myślę wtedy o tym, że chciałabym coś podjeść. Bo jem mało, ale często. Zazwyczaj 5 posiłków dziennie.


Na pierwszy ogień idą placki z cukinii. Idealnie sprawdzą się na obiad, podwieczorek lub kolacje a do tego jakie są smaczne! 






Także zacznijmy najpierw od składników na placki: 

  • 1 cukinia 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (chyba, że ktoś go strasznie lubi, to można dać więcej)
  • 2 jajka
  • ok 7 łyżek mąki owianej (może być każda inna ) ważne żeby masa nie była za rzadka 
  • koperek
  • łyżeczka musztardy 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry
  • szczypta słodkiej papryki

sos: 
  • jogurt naturalny lub grecki
  • koperek 
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku 
  • ser pleśniowy 

Cukinie myjemy i bez obierania ze skóry ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko i posypujemy solą, czekamy ok 20 min, aż puści sok. Następnie dociskamy dłońmi cukinie z reszty płynu.
 
Do cukinii dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, jogurt naturalny, jajka, musztardę i przyprawy. Mąki dodajemy tyle, żeby konsystencja była dosyć gęsta. 
Na patelni rozgrzewamy olej, czekamy aż osiągnie odpowiednią temperaturę.
Następnie nakładamy placki łyżka stołową. Smażyły na złoty kolor i układamy na papierze ręcznikowym, aby odsączyć pozostały tłuszcz. 






sos- przygotowanie:

Do miski nakładamy jogurt, pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy. Również nada się starty na grubych oczkach świeży ogórek zamiast koperku. 
Mieszamy i gotowe.


Placki nakładamy na talerz, posypujemy serem pleśniowym i polewamy sosem. 
Ja zawsze zjadam nie więcej niż 4, żeby się potem za bardzo nie objeść.






7 komentarzy:

  1. Mmmm.. pychotka! :)
    A tak przy okazji- masz cudowny talerz :D

    SiostryAndrzejewskie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :),wypróbuję przepis z przyjemnością :)
    _______________________________
    http://stylowo40.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię placki z cukinii albo dyni. Ja jestem na diecie ale zdarza mi się robić małe skoki w bok a szybko wracam do dobrych nawyków, bo zaczynam się źle czuć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne żeby mieć umiar z tymi skokami w bok! ;))

      Usuń