Placki z cukinii z sosem jogurtowo- koperkowym
To nie będzie pierwszy post o przygotowaniu posiłków na blogu. Jednak od teraz będą pojawiać się o wiele częściej. Obiecuje! Chłopak- kucharz i to jeszcze jaki! Choć na gotowanie w domu rzadko ma czas, to zawsze poradzi dobrym przepisem. Nauczyłam się zawsze pytać jego o radę zanim spojrzę w książkę kucharską lub w internet.
Dzięki niemu nauczyłam się gotować i mieszać różne składniki ze sobą. Nawet się czasem dziwie, że kiedyś nie lubiłam spędzać czasu w kuchni. Przecież gotowanie jest takie proste! Wystarczą chęci i odrobina czasu.
Dzięki niemu nauczyłam się gotować i mieszać różne składniki ze sobą. Nawet się czasem dziwie, że kiedyś nie lubiłam spędzać czasu w kuchni. Przecież gotowanie jest takie proste! Wystarczą chęci i odrobina czasu.
Staram się zdrowo odżywiać i zwracać uwagę na to co jem, lecz zdarza się też tak, że nawet kilka razy w miesiącu podchodzę do 'diety' i cały czas powtarzam, że od jutra zacznę. Słyszeliście to już kiedyś?
Jednak, kiedy się zmobilizuje i poświecę trochę czasu na przygotowanie posiłków, wtedy idzie znacznie lepiej. Nie myślę wtedy o tym, że chciałabym coś podjeść. Bo jem mało, ale często. Zazwyczaj 5 posiłków dziennie.
Na pierwszy ogień idą placki z cukinii. Idealnie sprawdzą się na obiad, podwieczorek lub kolacje a do tego jakie są smaczne!
Także zacznijmy najpierw od składników na placki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku (chyba, że ktoś go strasznie lubi, to można dać więcej)
- 2 jajka
- ok 7 łyżek mąki owianej (może być każda inna ) ważne żeby masa nie była za rzadka
- koperek
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- szczypta curry
- szczypta słodkiej papryki
sos:
- jogurt naturalny lub grecki
- koperek
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- ser pleśniowy
Cukinie myjemy i bez obierania ze skóry ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko i posypujemy solą, czekamy ok 20 min, aż puści sok. Następnie dociskamy dłońmi cukinie z reszty płynu.
Do cukinii dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, jogurt naturalny, jajka, musztardę i przyprawy. Mąki dodajemy tyle, żeby konsystencja była dosyć gęsta.
Na patelni rozgrzewamy olej, czekamy aż osiągnie odpowiednią temperaturę.
Następnie nakładamy placki łyżka stołową. Smażyły na złoty kolor i układamy na papierze ręcznikowym, aby odsączyć pozostały tłuszcz.
sos- przygotowanie:
Do
miski nakładamy jogurt, pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę
czosnek i doprawiamy. Również nada się starty na grubych oczkach świeży
ogórek zamiast koperku.
Placki nakładamy na talerz, posypujemy serem pleśniowym i polewamy sosem.
Ja zawsze zjadam nie więcej niż 4, żeby się potem za bardzo nie objeść.
Mmmm.. pychotka! :)
OdpowiedzUsuńA tak przy okazji- masz cudowny talerz :D
SiostryAndrzejewskie
Talerze to nowy nabytek z home&you :D
Usuńwyglądają przepysznie !
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :),wypróbuję przepis z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń_______________________________
http://stylowo40.blogspot.com/
Koniecznie daj znać jak wyszły!!
UsuńBardzo lubię placki z cukinii albo dyni. Ja jestem na diecie ale zdarza mi się robić małe skoki w bok a szybko wracam do dobrych nawyków, bo zaczynam się źle czuć :)
OdpowiedzUsuńWażne żeby mieć umiar z tymi skokami w bok! ;))
Usuń